Arbetsgivaransvaret
Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. En utgångspunkt ska därvid vara att allt sådant som kan leda till ohälsa eller olycksfall ska ändras eller ersättas så att risken för ohälsa eller olycksfall undanröjs. […] Arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. (Arbetsmiljölagen 3 kap 2 – 2a §§)
Projektörsansvaret
Under varje skede av planeringen och projekteringen av ett byggnads- eller anläggningsarbete ska arkitekter, konstruktörer och andra som medverkar, inom ramen för sina uppdrag, se till att arbetsmiljösynpunkter beaktas när det gäller såväl byggskedet som det framtida brukandet. (Arbetsmiljölagen 3 kap 7 §)
OBSERVERA! Från och med 1 januari 2025 gäller nya AFS:er (Arbetsmiljöverkets Författningssamling) för allt arbete.
I huvudsak sker inga förändringar av själva texterna men de får nya platser i de nya föreskriftssamlingarna. På arbetsmiljöverkets webb finns paragrafnycklar för att hitta texterna. Det finns en paragrafnyckel för att se vart texter tagit vägen, och det finns en omvänd paragrafnyckel för att se var texterna i de nya föreskrifterna kommer ifrån.
Ett undantag är de regler som gäller för byggherrar, projektörer och BAS P/U. För dessa aktörer finns en helt ny föreskrift som innehåller många gamla regler men även mycket nytt. De nya reglerna återfinns i AFS 2023:3 Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter
Berörda sidor i dokumenten på denna webbplats kommer att uppdateras under 2025.
Branschstandarden innehåller beskrivning av arbetsmetoder, riskinventeringar och rekommenderade taksäkerhetsanordningar samt referenser.
I utarbetandet av branschstandarden för taksäkerhet har en mängd olika arbetsuppgifter som utförs på tak analyserats och riskinventerats. För varje arbetsuppgift lämnas även förslag på åtgärder för att minska riskerna vid arbetets utförande. De arbetsuppgifter som analyserats återfinns i listan nedan. Resultaten och åtgärdsförslagen återfinns i branschstandarden. Observera att riskanalyserna i branschstandarden är generella och att arbetsgivaransvaret innebär att varje enskilt arbete måste riskanalyseras för sig.
Den som projekterar en ny- eller ombyggnad av en fastighet måste ta hänsyn till de aktiviteter som kan komma att försiggå på taket. De taksäkerhetsanordningar, takstegar, gångbryggor och infästningsanordningar mm måste, lika väl som tillträdeslederna till taket, vara utformade och dimensionerade så att riskerna minimeras.